Vietnamská firma ponúka slamky z trávy

Enviro
Komentáre

Keď príde na reč kríza plastov, jedna z vecí, ktorej sa musíme zbaviť, sú slamky. Hoci by sa zdalo, že ide o jednoduchú úlohu, opak je pravdou.

Mnohí ľudia používajú slamky na dennej báze, a z rôznych dôvodov. Preto sa aj ich eco-friendly náhrada stáva viac ako nevyhnutnosťou.

V reakcii na ich dopyt vzniklo hneď aj niekoľko nápadov. Ľudia po celom svete prichádzajú s novými a udržateľnými materiálmi, z ktorých možno vyrábať slamky. Jedno z riešení pochádza aj od mladého Vietnamského podnikateľa, ktorý nedávno prišiel s nápadom vyrábať slamky z trávy. Úspech nenechal na seba dlho čakať, a ktokoľvek, kto ich začne používať, si ich aj okamžite zamiluje!

zdroj: www.onghutco.com

Mladý Vietnamec sa volá Tran Minh Tien, a je majiteľom spoločnosti Ống Hút Cỏ., ktorý vyrába dva druhy slamiek z trstenej trávy. Inovatívny nápad použiť druh trávy s názvom Lepironia Articulata, ktorá miestnym obyvateľom známa aj pod menom co hang, rastie v delte rieky Mekong, v juhovýchodnom Vietname, prišiel krátko po tom, ako sa rozhodol pomôcť v boji proti plastom.

zdroj: www.onghutco.com

Táto tráva má dutú stonku, takže už sama príroda ju navrhla ako slamku. Slamky sú vyrábané v dvoch verziách, a to v sušenej a v čerstvej. Tran nakrútili aj inštruktážne video, kde vysvetľuje, ako vyrába z trávy slamky:

  • Trávu vypestujeme, zozbierame, umyjeme a narežeme v dĺžke 20 cm (cca 8 palcov)
  • Potom použijeme úzku železnú tyč, ktorou vyčistíme vnútro slamky.
  • Potom ich znovu umyjeme a prepláchneme.
  • Čerstvé verzie slamiek, ktoré ešte zviažu banánovými listami, sú hneď po tomto kroku pripravené na predaj.
  • Ak ale majú ísť k zákazníkom sušené, slamky sa musia nechať vysušiť na otvorenom slnku po dobu 2-3 dní a potom ešte upiecť v rúre.

Skladovanie

zdroj: www.onghutco.com

Čerstvá verzia sa dá skladovať aj dva týždne, ochladzovať v chladničke a udržať v nepriedušných sáčkoch. Ak ale chcete, aby vám čerstvé slamky vydržali ešte o niečo dlhšie, Tran navrhuje, aby ste slamky prevarili v slanej vode, nechali ich vyschnúť a skladovali ich na chladnom suchom mieste.

Suchú verziu slamiek možno skladovať pri izbovej teplote až 6 mesiacov.

Oba druhy slamiek sú jedle a prežúvať ich po jedle vám pomôže prečistiť zuby a ďasná, tvrdí Tran na stránke spoločnosti Ống Hút Cỏ. Sú tiež kompostovateľné a cenovo dostupné.

zdroj: www.onghutco.com

Predávajú sa v balíku po 100. Jedna suchá slamka vás vyjde na 1000 vietnamských dongov, čo je v prepočte 0,038 €; jedna čerstvá 0,023 €. Aktuálne sú však tieto slamky na predaj len vo Vietname.

Zero Waste Saigon je ďalšou zero-waste spoločnosťou s centrálou vo Vietname, ktorá predáva slamky z trávy, ktorá pochádza z delty rieky Mekong. Tieto slamky sú však už od iného výrobcu ako Ống Hút Cỏ.

Je úžasné, že takéto možnosti postupne zaplavujú trh a šetria tak životné prostredie.

 Spracoval: Matej Kotian

Mohlo by vás zaujímať

Newsletter

Zapoj sa do odberu nášho CorrectGreen newslettera a dostávaj pravidelné informácie zo sveta ekológie ľudskou rečou. Z newsletteru sa môžeš kedykoľvek odhlásiť.