SKLO a jeho charakteristika

Enviro
Komentáre

S článkom „Sklo, PET, alebo Hliník?“ sme chceli otvoriť diskusiu o jednotlivých obaloch a ich výhodách a nevýhodách. Prvým zo série článkov sme venovali práve sklu.

Výhody: Je niekoľko dôvodov, prečo je sklo považované za ekologicky výhodnejšie ako plast. Je trvanlivejšie ako plast a môže vydržať nezmenené mnoho rokov, čo z neho robí dobrú voľbu pre tých, ktorí hľadajú opätovne použiteľnú nádobu na tekutiny (ako sme si povedali už v úvode) . Môže sa tiež rýchlo a ľahko čistiť a sterilizovať vo vriacej vode, čím sa zvyšujú jeho použiteľné vlastnosti.

Sklo navyše neobsahuje žiadnu z potenciálne škodlivých chemikálií, ktoré majú niektoré plastové fľaše. Mnoho plastových fliaš na jedno použitie stále obsahuje bisfenol A (BPA), o ktorom sa predpokladá, že je zodpovedný za narušenie prirodzených hormónov v tele.

zdroj: pixabay.com

Nevýhody: Nevýhody skla sú vymenované najmä v podtitule transport ale v skratke sú ide krehkosť, kvôli ktorej je ťažšie ho prepraviť, potrebuje viac miesta. Váha, kvôli ktorej je environmentálna stopa prepravy sklenených nádob najvyššia zo všetkých ostatných spomínaných nádob (PET, hliník). Bezpečnosť, úlomky skla vedia byť pre človeka smrteľné a takisto k tomuto riziku patrí aj fakt, že práve alkohol je vo veľkej väčšine balený v sklenených fľašiach a po rozbití takejto fľaše vie byť z fľaše bodná zbraň za jednu sekundu. Znovu-otváranie fliaš, pri väčšine sklenených fliaš ich musíte vypiť po otvorení a nedajú sa zatvoriť tak ľahko ako plastové fľaše, stále sú však aj korky alebo iné typy vrchnákov.

Výroba: Skvapalnený piesok, uhličitan sodný (prírodný uhličitan sodný), vápenec, recyklované sklo a rôzne prísady tvoria sklenené fľaše, v ktorých sú naše nápoje.

Vápenec pomáha predchádzať poveternostným vplyvom na sklo a je to cenná surovina pre sklenené nádoby. Sedimentárna hornina sa zvyčajne ťaží z lomu – buď nad alebo pod zemou. Z hľadiska životného prostredia môže ťažba vápenca kontaminovať vodu a takisto môže tiež zničiť biotop pre zvieratá, ktoré žijú vo vápencových jaskyniach, a tým tvoriť trvalé následky v prírode.

Transport: Práve v tejto podkapitole je jeden veľký, nepopierateľný, NE-ekologický aspekt sklenených fliaš – sú ťažké. Preprava sklenených fliaš vyžaduje podstatne viac energie ako ich ľahké náprotivky. Sklo je tiež krehké, takže prepravcovia nemôžu baliť sklenené nádoby do nákladného automobilu tak tesne ako hliníkové a plastové nádoby. Ich uhlíková stopa pri transporte tak nemá konkurenciu – v tom negatívnom slova zmysle.

Kde končia? Sklenené fľaše sú 100% recyklovateľné a približne 80% recyklovaných sklenených nádob končí v nových sklenených fľašiach. Akonáhle hodíte sklenenú fľašu do recyklačného koša, výrobcovia ju môžu mať späť na policiach za mesiac. Použitie recyklovaného skla pri výrobe nových sklenených fliaš navyše znižuje uhlíkovú stopu výrobcu – pece sa môžu používať pri nižších teplotách, keď sa recyklované sklo používa, pretože sa už tavia na správnu konzistenciu.

Samozrejme pri sklenených fľašiach je najlepším spôsobom naloženia s nimi zálohovanie.

redakcia – Adam N.

Mohlo by vás zaujímať

Newsletter

Zapoj sa do odberu nášho CorrectGreen newslettera a dostávaj pravidelné informácie zo sveta ekológie ľudskou rečou. Z newsletteru sa môžeš kedykoľvek odhlásiť.