Recept: Poké bowl (vegan)

Jedlo
Komentáre

O Poké miskách ste už pravdepodobne počuli. Trend z Havaja dorazil aj k nám, a okrem Poké barov, ktoré sa začali objavovať už aj na Slovensku ste možno Poké zazreli na menu ázijských reštaurácií, či na sociálnych médiách.

Ak však o Poké miskách počujete prvý krát, radi vám ich predstavíme. Slovo “poke” v Havajčine znamená rezať alebo krájať, no v prípade tohto jedla to predstavuje čerstvo nakrájané, surové kusy ryby – najčastejšie tuniaka. Tieto kusy surovej ryby sú namarinované a podávané s čerstvou zeleninou a ryžou – na studeno. Je to perfektné jedlo na leto, keď sa človeku žiada jesť niečo sviežejšie.

Môj recept na Poké misku bude o niečo kreatívnejší – vegánsky. Surovú rybu nahradí upečená, namarinovaná červená repa, ktorá keď vychladne a nasiakne všetky chute z marinády, vytvára veľmi podobnú chuť ako originálna poké miska s rybou. Ani v tejto miske nebude ako príloha chýbať čerstvá zelenina a ryža.

Vegánska Poké miska:

Ingrediencie:

  • 4 väčšie červené repy
  • 4 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 6 polievkových lyžíc sezamového oleja
  • cca 1 polievková lyžica nastrúhaného zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 polievková lyžica cukru
  • sezamové semienka na posypanie
  • uvarená ryža
  • jedna červená cibuľa
  • 4 lyžice octu
  • 2 lyžičky cukru (na naloženú cibuľu)
  • zelenina rôzneho druhu – v tomto recepte boli použité: reďkovky, mrkva, avokádo, koriander, edamame fazuľky, jarná cibuľka, chilly papričky

Postup:

  1. Predhrejeme trúbu na 200 stupňov.
  2. Neošúpané repy zabalíme do alobalu a dáme piecť do trúby na cca 30 min alebo dokým nezmäknú.
  3. Dáme variť ryžu.
  4. Pokiaľ sa pečú repy a varí sa ryža si vytvoríme marinádu. Zmiešame sezamový olej so sójovou omáčkou, zázvorom, pretlačeným cesnakom a 1 polievkovou lyžicou cukru.
  5. V inej miske si naložíme cibuľku: nakrájame cibuľu na mesiačiky a zmiešame s octom a 2 lyžičkami
  6. Keď sa repa dovarí a trochu vychladne, ošúpeme ju a nakrájame na kocky (ako na obrázku). Zmiešame ju s marinádou a naloženou cibuľkou a posypeme sezamovými semienkami. Necháme vychladnúť, poprípade cez noc v chladničke.
  7. Podávame studené s ryžou a zeleninou, dochutiť môžeme podľa potreby s limetou alebo sezamovým olejom.
  8. Dobrú chuť!

autor, red.: Michaela Bujdakova

Mohlo by vás zaujímať

Newsletter

Zapoj sa do odberu nášho CorrectGreen newslettera a dostávaj pravidelné informácie zo sveta ekológie ľudskou rečou. Z newsletteru sa môžeš kedykoľvek odhlásiť.